PROIECTUL CULTURAL „AUREL DUMITRAȘCU“ a fost lansat la data de 16 septembrie 2021, cu ocazia împlinirii a 31 de ani de la plecarea dintre noi a poetului Aurel Dumitrașcu, fiind coordonat de ing. Ionel Dumitrașcu, fratele poetului și unicul moștenitor legal.

 

Proiectul are ca punct de pornire arhiva poetului Aurel Dumitrașcu (21 noiembrie 1955 – 16 septembrie 1990), păstrată în casa natală din Sabasa, Neamț. Arhiva cuprinde:

 

· material documentar organizat în dosare tematice (poezie, eseu, publicistică, traduceri)
· corespondenţă cu prieteni și scriitori români și străini
· fotografii
· înregistrări audio și video
· biblioteca – specializată în poezie clasică și contemporană

 

Proiectul îşi propune să transforme Casa Memorială „Aurel Dumitrașcu” din Sabasa într-un loc de referinţă pentru cercetarea literară oferind cercetătorilor o arhivă organizată, accesibilă şi bogată în materiale de studiu, în măsură să stimuleze reflecţia asupra vieții și operei poetului Aurel Dumitrașcu.

 

Pentru a atinge acest obiectiv, echipa proiectului  a stabilit mai multe etape de lucru și direcţii prin care arhiva să fie pusă în valoare:

 

ARHIVAREA (conservarea, inventarierea și clasificarea tuturor documentelor din arhivă)
CERCETAREA (deschiderea spre noi perspective de cercetare literară, pornind de la documentele de arhivă)
PUBLICAREA (organizarea și participarea la ateliere de lucru și conferințe; organizarea unor serii de conferințe, urmată de publicarea atât a cercetărilor prezentate, cât şi a unei selecţii de documente de arhivă)
CONECTAREA cu practica poeziei contemporane (scriitori invitați să imagineze modalităţi de activare şi interogare a arhivei)