*
– Liviu Antonesei ți-a împrumutat câteva cărți care te interesau mult și ai revenit în munți însetat să parcurgi acele cărți (Cioran, Șestov etc.)
*
– Iașul rămâne totuși un oraș de care nu te poți atașa, care nu-ți place decât prin „locurile sale de artă“ și prin prietenii tăi de acolo.
*
– Într-o noapte ați hălăduit prin ruinele proaspete descoperite în centrul orașului, undeva unde se demolase. O biserică de prin 1 200 – 1 300, apoi o alta din timpul lui Ștefan, plus un al treilea strat: palatul domnesc (se pare) al lui Vasile Lupu.
Erați frumoși în noaptea aceea umblând prin acele ruine, escaladând ziduri, trecând sub porți.
Erau și două fete de la filologie.
*
– Te-ai revăzut și cu Daniel Dimitriu[1] (mereu amabil și cu cei tineri), Nicolae Turtureanu[2] (la „Cronica“; juca șah cu „securistul“ Emilian Marcu[3]), Valeriu Stancu[4] (amabil și atât) , Sorin Antohi[5] etc.
*
– Pe Emil Brumaru și Nichita Danilov (erai cu Liviu[6]) i-ai întâlnit pe stradă, beți, neverosimil de mototoliți: spuneau că i-a închis Securitatea un sfert de oră in W.C.- ul unui restaurant.
Nichita zicea că se sinucide, Brumaru continua piesa în stradă (trecea, de exemplu, un tânăr cu un geam și Brumaru, cu voce tare, gesticulând: „Ia uite, domnule, un suprarealist!“) – amândoi erau dizgraţioşi și obsedați de găgăuțisme.
Se pare că de când n-au serviciu sunt mereu beți și obsedaţi.
Ți-a displăcut să-i vezi așa, arătau îngrozitor!
Îi stimezi ca poeți, pe Nichita mai ales.
*
– Am scris atâtea scrisori de dragoste în viața mea, aproape zilnic, încât dacă ele ar fi adunate s-ar spune că am mințit mult. Nimic mai neadevărat! Eu am iubit intens pe toate acele femei cărora le-am spus vorbe alese. Le-am dorit și le-am urât pentru că erau departe. Dar niciodată definitiv. Dragostea este cel mai serios fapt. A iubi multe femei nu înseamnă a fi neserios, ci doar a respecta simțământul că dragostea este într-adevăr fără limite, grile și rezerve. Să iubești continuu, dincolo de egoism, iată unica rațiune care ar trebui să „umble“ prin fiecare om. Numai vulgarizarea iubirii e detestabilă – iubirea niciodată!
[1] Daniel Dimtriu (1945 – 2017) – critic literar, scriitor și traducător.
[2] Turtureanu Nicolae (n. 1941) – poet. Pe numele său real Nicolae Turtă.
[3] Emilian Marcu (n. 1950) – poet.
[4] Valeriu Stancu (1950) – jurnalist, scriitor, traducător și profesor.
[5] Sorin Antohi (n. 1957) – istoric al ideilor, eseist, traducător și editor.
[6] Poetul Liviu Ioan Stoiciu.