Vineri, 11 ianuarie 1980

 

Ai ore de la 10. Dimineață cu poemele lui Traian T. Coșovei[1]. Cu gânduri. Și multă liniște, față de ieri. Asculți muzică și-ți spui că ești un om serios, că nu poți fi „atacat“ de nicio durere care n-ar lua sfârşit. Te refugiezi în cărți și redescoperi ce ești, ce este lumea. Apoi fugi de cărți pentru a nu deveni copia gândurilor altora. Fugi și regândeşti totul. Încerci să nu uiți nicio clipă că ești om. Refuzi să crezi că oamenii sunt monștri.
La școală citești (mai mult pentru a te apăra de platitudinile celor din cancelarie), chiar și cu voce tare, din excelenta „Eminescu sau gânduri despre omul deplin al culturii românești“[2] de Constantin Noica.
A murit Merle Oberon[3], actrița din „La răscruce de vânturi“[4].
Citești și notezi. Ar trebui să ai niște caiete mari, cu foi neapărat veline, în care să notezi totul, totul, în ele să scrii tot ce „iese“ din vârful stiloului (de fapt „ies“ din altă parte).
Continui tristețea de ieri. Și ești mâhnit că nu vei avea destul timp pentru a citi tot ce vrei, pentru a ști perfect și engleza, și greaca, pentru a-i citi exhaustiv pe toți marii scriitori ai lumii, mari pentru că-i preferi tu, nu fiindcă i-au declarat așa alții. Deja sunt destui pe care nu-i poți citi cu plăcere (Dumas, de exemplu), ba chiar deloc.
Te simți prea singur. Din nou. Și-i scrii lui Adrian[5], pe care-l aștepți tare mult.
Încerci să-ți clarifici termeni economici și din economie politică. Citești din Noica. Simți că vrei textele lui Erasmus. Dar cum să le citești?! Recitești despre filosofia indiană.
Un film american, cu senatori asasinați, cu minciună și corupere: „Corporația Parallax“[6] cu Warren Beatty în rolul principal.

[1] Traian T. Coșovei (28 noiembrie 1954 – 1 ianuarie 2014) poet renumit al generației literare ‘80. În jurnalul său Aurel Dumitrașcu se referă probabil la volumul „Ninsoarea electrică“, ed. Cartea Românească 1978.
[2] Constantin Noica – „Eminescu sau gânduri despre omul deplin al culturii românești“, editura „Eminescu“, 1975.
[3] Merle Oberon (19 februarie 1911 – 23 noiembrie 1979) actriță britanică.
[4] „Wuthering Heights“, film artistic lansat în 1939, în regia lui William Wyler, unde Oberon i-a avut ca parteneri pe Laurence Olivier și David Niven.
[5] Poetul Adrian Alui Gheorghe.
[6] „The Parallax View“, film artistic lansat în 1974, în regia lui Alan J. Pakula. Cu Warren Beatty și Paula Prentiss în rolurile principale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *